Prev Next

Szocpol kalkulátor

Számoljon velünk

%

Ft,-

Ft,-

Legfontosabb tudnivalók !

 • A gyermekek száma 1-2-3 vagy több
 • A lakóépület hasznos alapterülete
 • A lakóingatlan energetikai minősítése
Támogatás több gyermek esetén
80-95 m2 1 600 000 Ft
95,01-110 m2 2 000 000 Ft
110,1m2–160m2 2 500 000 Ft
Támogatás 2 gyermek esetén
A+ A A-

Szocpol 2014, hírek, kalkulátor

Mennyi a szocpol 2014-ben ? - Táblázat

 • Kategória: Szocpol

 

800 ezer Ft-tól 2,5 millió Ft-ig terjed annak az állami támogatásnak az összege, mely szocpol elnevezésre hallgat. Az új lakás vásárlására, vagy építésére felvehető összeg jelentős mértékben megkönnyítheti első ingatlanunk megszerzését, a szükséges önerőt akár meg is felezheti. A részleteket illetően azonban elég nagy a kavalkád, ami az igénybevételi feltételeit illeti, kezdve a lakás alapterületétől, az energetikai besoroláson át az eltartott gyermekek számáig, hogy csak egy párat említsünk. Segítünk kihámozni, hogy mit adhat számodra a szocpol.

Kinek? Milyen célra? Mennyi? 
 
Szocpol jelenleg „csak” új lakás vásárlásához és építéshez igényelhető. (Használt lakás vásárlásra, vagy egyéb lakáscélra egyelőre sajnos nem. Egy ideje már tervbe van véve, de várható bevezetéséről időpontot, számokat, feltételeket nem tudni…) Továbbá igényelhető utóbb született gyermek után a fennálló lakáscélú kölcsön csökkentésére.
 
Fenti összegek nem gyermekenként járnak, hanem összesen. Csak hogy ne legyen egyszerű, a törvényhozó csavart még egyet rajta és a lakás energetikai besorolását is bevette a képletbe az alábbiak szerint:
 • „A” energiaosztályú lakás esetén: 1,1-gyel,
 • „A+” energiaosztályú esetén: 1,2-vel
 • alacsony energiafogyasztású lakás esetén: 1,3-mal kell felszorozni a fenti táblázatban szereplő támogatás összegét. 
Utóbb született gyermek esetén a lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függetlenül gyermekenként 400 000 forint a támogatás. 
 
Szocpol = Önerő?
 
Nos, ez a kérdés sokszor felmerül és a válasz nem magától értetődő, ráadásul kétféleképpen is meg lehet közelíteni:
 • A szocpol összegét megkapom-e a vásárláshoz/építéshez egy összegben?
A támogatás összegét vásárlásnál a vételár legutolsó részleteként egy összegben utalják az eladónak. Építésnél bonyolódik a helyzet, ugyanis készültségi fokkal arányosan (szakaszosan) és utólagosan történik a folyósítás, a szocpol legutolsó részletét pedig a használatbavételi engedély kiadását követően kapjuk meg. Azaz rendelkeznünk kell pluszban annyi önerővel, hogy legalább az első szakaszhoz járó szocpol összegét be tudjuk építeni. 
 • Hogyan befolyásolja az adható hitel összegét?
A bankok jelenleg maximum az ingatlan forgalmi értékének 80%-ig nyújthatnak hitelt, azaz a maradék 20% pótolható szocpollal. Picit más a helyzet azonban a megelőlegező támogatásnál. Itt ugyanis egy fajta kölcsönről beszélünk, ugyanis, ha nem teljesül a gyermekvállalás, vissza kell fizetnünk. A bankok szabályozása eltérő módon kezeli ezt a kérdést. Alapvetően a megelőlegező kölcsönnek is bele kell férnie az ingatlanra - az adott bank által - maximálisan adható hitelösszegbe, tehát az adható hitel összegét csökkentik a megelőlegező kölcsön összegével. Van azonban olyan bank is, ahol a megelőlegező kölcsönt, mint támogatást kezelik, ezáltal ez is az önerő része, azaz a forgalmi érték 80%-ig kaphatunk hitelt, és ezen felül a megelőlegező kölcsönt, ha az egyéb feltételeknek is megfeleltünk.
Mi történik, ha nem a terveknek megfelelően alakul az energetikai besorolás?
 
Két eshetőség van. Ha jobb lesz a vártnál, akkor kérhetjük, hogy a támogatás különbözetét a fennálló lakáscélú kölcsöntartozásból írja jóvá a bank. Ha rosszabb lesz, akkor pedig sajnos a különbözetet vissza kell fizetnünk. Arra azért készüljünk fel, hogy amennyiben a „B” minősítést sem sikerül összehozni, akkor a már folyósított támogatást az igénybevétel napjától kamatokkal együtt kell visszafizetnünk.

Szocpol 2014, feltételek, részletek szocpol összege-változás jöhet 2014-től !

 • Kategória: Szocpol

Változás jöhet a lakástámogatásban, a szocpol feltételei szigorodnak 2014-től ! Több lakásfinanszírozási rendeletet is módosít az a jogszabálytervezet, amely szerdán jelent meg a kormány honlapján – írja az MTI. A lakás-előtakarékosság - a lakástakarékpénztár - állami támogatásáról szóló kormányrendeletben a lakáscélú felhasználás igazolása egészül ki azzal, hogy a pénzügyi lízing kiváltása is lakáscélú felhasználásnak minősül, így azt is igazolni kell.

Büntetik, aki nem igazol

A lakáscélú (szocpol) támogatási rendelet módosításából arra lehet következtetni, hogy a megelőlegezett szocpolt sokan nem alakították át a gyermek születése után, "igazi" szocpollá. A jövőben ilyenkor az lesz a szankció, hogy a fiatal házaspárnak kell fizetnie az állam által a banknak fizetett kamatot, költséget és kamattámogatást, a gyermek születése és a szerződés átalakítás közti időre.

A lakáscélú támogatások feltétele jelenleg az, hogy a felhasználásról szóló számlákat be kell mutatni a banknak, amelyre az letörölhetetlen pecsétet tesz. A jövőben azt is rá kell ütni a számlára, hogy milyen lakáscélú állami támogatás igazolására mutatták be.

Előfordul az az eset, hogy a különféle állami támogatást más-más bank nyújtja, például az egyik adja a szocpolt, a másik a támogatott kamatozású hitelt, míg a lakástakarékpénztár a maga - amúgy szintén támogatott - szerződéses összegét adja. Ilyenkor minden hitelintézetnél igazolni kell a pénz lakáscélú felhasználását, amit csak úgy lehet megoldani, ha az első helyen lepecsételt számlát a többi intézmény is elfogadja. A módosítás ezt engedi meg.

Új adóstársakat teremtenek

Több támogatási rendeletbe is bekerül új fogalomként a nem támogatott személy hiteladós fogalma. Az kerülhet ebbe a pozícióba, aki a támogatásra jogosult személy közeli hozzátartozója, és mint ilyen adóstárssá válik - nyilván ez a banknál biztosítéknak számít. Csak az vállalhatja el ezt a szerepet, aki máshol nincs már ebben a pozícióban, továbbá nincs kamattámogatott kölcsöne és nem költözik be abba a lakásba, amely után elvállalta a nem támogatott személy hiteladós pozícióját.

Fő szabályként a támogatott forrásból vásárolt használt lakásnál az eladó és a vevő nem lehet közeli hozzátartozó. Egy módosítás ez alól kivételt enged akkor, ha a közös tulajdon megszüntetésével szerzi meg valaki a lakás egészének a tulajdonjogát. Egy feltételt támaszt csak a kormány: a teljes lakás értéke nem lehet több 20 millió forintnál.

Forrás : hvg.hu

Szigorítják a 2014-es szocpol

Változások jönnek a szocpolban | PORTFOLIO.HU

2014-ben változhat a szocpol

Videó: 2014-ben változhat a szocpol

Mi kell a szocpol igényléshez 2014-től? Szocpol 2014 használt lakásra!

 • Kategória: Szocpol

Idén újra igényelhető a vissza nem térítendő állami lakásépítési támogatás, közismert nevén a szocpol. Ki jogosult rá? Mekkora az összege? Mire kell odafigyelni? Mi kell az igényléshez? Segítünk !

Mennyi a szocpol 2013-tól és 2014-ben emelik?

Az állam sem legénylakások, sem luxuspaloták vásárlását nem támogatja: az ingatlan hasznos alapterülete 60 és 160 m2 között lehet, emellett a szocpol csak azon lakások és ingatlanok megvásárlása vagy építése esetén jár, melyeknek a lakás teljes nettó alapterületére jutó négyzetméterára (telekár nélkül) nem haladja meg a 300 ezer – alacsony energiafogyasztású (passzív ház) lakás esetén pedig a 350 ezer – forintot.

A támogatási összeg emellett függ az eltartott-, illetve vállalt gyermekek számától, és az ingatlan energetikai minősítési osztályba sorolásától is.

Lakás hasznos alapterülete 2 eltartott gyermek estén Lakás hasznos alapterülete 3 eltartott gyermek esetén Lakás hasznos alapterülete 4 vagy több eltartott gyermek esetén
60-75 m2 800 000 Ft 70 - 85 m2 1 200 000 Ft 80,01 - 95 m2 1 600 000 Ft
75,01-90 m2 1 000 000 Ft 85,01 – 100 m2 1 500 000 Ft 95,01 – 110 m2 2 000 000 Ft
90,01 – 160 m2 1 300 000 Ft 100,01 – 160 m2 2 000 000 Ft 110,01 – 160 m2 2 500 000 Ft

A fentiek alapján meghatározott lakásépítési támogatás összegét

a) „A” (energiatakarékos) energetikai minősítési osztályú lakás esetén 1,1-es,
b) „A+” (fokozottan energiatakarékos) energetikai minősítési osztályú lakás esetén 1,2-es, vagy
c) alacsony energiafogyasztású lakás esetén 1,3-as (olyan lakás, melynek fajlagos primer energiafogyasztása fűtésre legfeljebb 25 kWh/m2/év)

szorzószám alkalmazásával kell megállapítani.

Ki igényelhet?

A szocpolt lakásépítéshez vagy új lakás vásárlásához azok a személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók) vehetik igénybe, akik legalább 2 gyermeket nevelnek, nincs lakástulajdonuk, köztartozásmentes adózók és legalább az egyik szülő bejelentett – legalább fél éve fennálló – munkaviszonnyal rendelkezik.

A szocpol nem csak már meglévő gyermekek után igényelhető, hanem megelőlegezve is: a 40. életévüket be nem töltött házaspárok egy vagy két gyermek vállalása esetén részt vehetnek a programban.

A lakásépítési támogatást korábban született gyermeke után igénybe vevő személy a később született gyermeke után is igényelhet szocpolt a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére. Ilyenkor azonban a lakáshitel-szerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint

Mi történik, ha már van ingatlan?

A fentieken kívül van még néhány feltétel, amit fontos szem előtt tartani, mielőtt a kalkulációinkban a szocpol összegével is komolyan számolunk. Az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjának lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet. Ez alól vannak kivételek: kaphat szocpolt a család akkor, ha legfeljebb 50 százalékos tulajdonrészük van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a birtokukba. Akkor is járhat a szocpol, ha ugyan van a családnak ingatlana, de az több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonukba és a haszonélvező bent lakik.

Hogyan kell igazolni a költségeket?

Az építési/vásárlási költségeket számlával kell igazolni. A bekerülési költség legalább 70 százalékáról az igénylő saját nevére kiállított számlákat a hitelintézetnél be kell mutatni.

Mi az a szocpol (lakásépítési támogatás)?

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény az eltartott, közös háztartásban élõ gyermekek és egyéb eltartott családtagok után járó vissza nem térítendő állami juttatás. A gyermekek “meglétét” az állandó lakóhely szerinti önkormányzat jegyzője igazolhatja a bank felé.

A kedvezmény az igénylővel közös háztartásban élő és vele együtt költöző gyermekek után jár. Legalábbis ez a főszabály, és a családok többsége csak a gyermekeket veszi számba. Szintén jár kedvezmény (ha kisebb is) más eltartott családtagok után.

A kedvezmény a következő célokra használható:

 • lakás/ház építése
 • új lakás vásárlása

Nem tekinthető új lakás építésnek a családi ház vagy ikerház tetőterének beépítése akkor sem, ha ezáltal a tetőtérben teljesen önálló lakást alakítanak ki. A társasházi tetőterek beépítése, valamint családi házak, ikerházak emeletráépítése azonban olyan új lakásnak minősül, amelynek létrehozásához igényelhető lakásépítési kedvezmény.

Ki minősül eltartottnak?

A szocpolt ugyanazon gyermek vagy más eltartott családtag után csak egy alkalommal lehet igénybe venni. (Az eltartott személyek után korábban igénybevett szociálpolitikai kedvezmény vagy lakásépítési (vásárlási) kedvezmény kizárja az ismételt igénybevételt, különbözetre sem lehet igényt támasztani.)

Eltartottnak minõsülnek:
az igénylő vér szerinti és örökbe fogadott gyermeke, gyámsága alá vett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermeke, ha

 • 16. évét még nem töltötte be,
 • a 16. évét betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. évét még nem érte el,
 • a 16. évét már betöltötte, de testi vagy szellemi fogyatékosság miatt munkaképességét min. 67 %-ban elvesztette (ez az állapot legalább egy éve tart vagy egy év alatt elõreláthatóan nem szûnik meg), a keresõ tevékenységet nem folytató házastárs (élettárs), ha
 • munkaképességét min. 67 %-ban elvesztette, vagy
 • a nyugdíjkorhatárt elérte, vagy
 • a háztartásban legalább két olyan gyermeket gondoz, aki után, koruk miatt családi pótlék jár, vagy egy állandó ápolásra szoruló fogyatékos gyermeket gondoz, vagy
 • az építtetõ (vásárló) vagy házastársa a saját szülõjét, testvérét, nagyszülõjét gondozza, aki munkaképességét min. 67 %-ban elvesztette. az építtetõ vagy házastársa (élettársa) szülõje, testvére, nagyszülõje, ha
 • munkaképességét min. 67 %-ban elvesztette, vagy
 • a nyugdíjkorhatárt elérte.
 • Nem minõsül eltartottnak a GYES-en, GYED-en lévõ házastárs (élettárs)!

Szocpol kalkulátor 2014 - 2015

 • Kategória: Szocpol

Lakásépítési támogatás és Kalkulátor - "szocpol"

 

Számoljon velünk

%

Ft,-

Ft,-

 

 

A támogatott lakáscélú kalkulátor és feltételek :

Használatbavételi engedély kiállításának dátuma:*
 
Mekkora a lakás vételára? *
 
Adásvételi szerződés aláírása és a kérelem tervezett benyújtása között eltelt idő: *
 
Kitől szeretné megvásárolni az érintett ingatlant? *
 
Mekkora a megvételre kerülő ingatlan hasznos alapterülete?*
 
A vételár egésze számlával alátámasztható?*
 
A saját erő hány %-a kerül készpénzben megfizetésre? *
 
Mi az energetikai minősítés besorolási osztálya a megvásárlandó ingatlannak? *
 
Mennyi eltartott gyermek van a háztartásban?*
 
Az érintett ingatlanon túl van-e egyéb lakóingatlan az Ön, házastársa/ élettársa, vagy az együttköltöző családtagok tulajdonában?*
 
Az igénylőknek együttesen mekkora tulajdoni hányada lesz a vásárlandó ingatlanban? *
 
Van fennálló köztartozása? *
 A vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető

 • 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel rendelkező és „B” (követelménynél jobb) vagy annál jobb tervezett energetikai minősítésű új lakás építéséhez, illetve
 • A támogatási kérem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel és „B” (követelménynél jobb) vagy annál jobb energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához.

A támogatás típusai

 • Lakásépítési támogatás
 • Megelőlegezett lakásépítési támogatás
 • Utólagos lakásépítési támogatás

A támogatás mértéke és igénylésének tárgyi feltételei

Az igénybe vehető lakásépítési támogatás összege függ a meglévő és a vállalt gyermekek együttes számától, ide nem értve azon gyermeket, aki után az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást már igénybevettek és a lakás hasznos alapterületétől:

Lakás hasznos alap-területe 2 eltartott gyermek esetén Lakás hasznos alap-területe 3 eltartott gyermek esetén Lakás hasznos alap-területe 4 vagy több eltartott gyermek esetén
60-75m2 800 000 Ft 70 - 85m2 1 200 000 Ft 80 - 95m2 1 600 000 Ft
75,01- 90 m2 1 000 000 Ft 85,01-100m2 1 500 000 Ft 95,01 - 110 m2 2 000 000 Ft
90,01 –160 m2 1 300 000 Ft 100,01-160m2 2 000 000 Ft 110,01 - 160 m2 2 500 000 Ft

 

 • A táblázatban található támogatás összege:
 • „A” (energiatakarékos) energiaosztályú lakás vásárlása esetén: 1,1 szorzószámmal,
 • „A+”(fokozottan energiatakarékos) energiafogyasztású lakás vásárlása esetén: 1,2 szorzószámmal,
 • alacsony energiafogyasztású lakás vásárlása esetén: 1,3 szorzószám alkalmazásával kerül megállapításra.
 • A meglévő gyermekek számánál figyelmen kívül kell hagyni azon gyermeket(ek)et, aki(k) után az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok (a lakáscélú támogatásokról szóló 106/1988. (XII.26.) MT rendelet és a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (XII.31.) Korm. rendelet) alapján vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást már igénybevettek.
 • Lakásépítési támogatás a később született gyermek után is igényelhető, ha az igénylő a lakásépítési támogatást korábban születetett gyermeke után igénybe vette – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – mely gyermekenként 400 ezer Ft.
 • Építés esetén az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség, vagy vásárlás esetén az általános forgalmi adó és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.
 • A lakás hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 160 m2-t.

A támogatás igénylésének személyi feltételei:

 • A lakásépítési támogatást igényelheti
 • devizabelföldi természetes személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók), már meglévő gyermekek után, illetve,
 • a 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelőlegezett lakásépítési támogatás),
 • a lakásépítési támogatást igényelhet a korábban született gyermeke után – e Rendelet hatálya alá tartozó támogatást-  igénybevevő a később született gyermeke után is a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő, az igénylés időpontjában fel nem mondott kölcsöntartozás csökkentésére, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.
 • Nem magyar állampolgárokon kívül a támogatást igényelheti
 • az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján a magyar állampolgár jogai illetnek meg,
 • aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és bejelentett lakóhellyel rendelkezik,
 • a harmadik országbeli állampolgár, ha bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
 • a hontalan, vagy
 • menekült vagy oltalmazott.
 • Fontos feltétel, hogy a nem magyar állampolgár igénylő a lakásépítési támogatás igénybevételéhez köteles:
 • menekült, oltalmazott vagy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező igénylő kivételével a származási országának ingatlan-nyilvántartásért felelős szerve által kiállított – az ország egész közigazgatási területére, tagállamok esetén a tagállam, szövetségi államok esetén a szövetségi állam közigazgatási területére vonatkozó – hivatalos iratot és annak hiteles magyar nyelvű fordítását bemutatni a hitelintézetnek, amellyel igazolja, hogy saját magának, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, gyermekének és az együttköltöző családtagnak származási országában lakástulajdona nincs.

A támogatás csak a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható.

 • Megelőlegezett lakásépítési támogatás esetén az igénylőnek kérelmeznie kell a támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) területi szervétől annak igazolását, hogy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok (a lakáscélú támogatásokról szóló 106/1988. (XII.26.) MT rendelet és a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2011. Korm. rendelet) alapján az igénylő lakásépítési/vásárlási kedvezményt megelőlegező kölcsönszerződéssel nem rendelkezik. Ezt- a Kincstár támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes területi szerve által kiállított igazolás hitelintézet részére történő bemutatásával kell igazolni.
 • A lakásépítési támogatás akkor igényelhető, ha
 • az igénylő a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában 15 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában biztosítottként szerepel – ideértve az is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van- és
 • szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, vagy a lakásépítési támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában 15 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy az állami adó- és vámhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása.
 • az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ha az eladó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó az igénylő nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.Továbbá,
 • az igénylőnek, házastársának, élettársának és gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga, vagy lízingbe vett lakása, továbbá önkormányzati tulajdonban lévő, vagy szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya nem lehet, kivéve
 • akinek, saját magának, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének vagy más együttköltöző családtagjának együttesen legfeljebb olyan lakás 50%-os tulajdoni hányada van tulajdonukban, amelyet tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján szerzett,
 • a tulajdonában lévő lakás lebontását az építésügyi hatáság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
 • lakását legalább két éve haszonélvezettel terhelten örökölte, vagy ajándékozás jogcímén szerezte és a haszonélvező a lakásban lakik.
 • Az igénylő a hitelcélként megjelölt ingatlanban legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik/rendelkezni fog. Házaspár vagy élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie. Támogatott személyeken kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdonjogot.
 • Lakásvásárlás esetén a saját erőnek legfeljebb a telekárat is tartalmazó vételár 10%-ával csökkentett részét az eladó pénzforgalmi számlájára kell teljesíteni.
 • A 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt a lakásépítési támogatással érintett ingatlanon nem lehet haszonélvezetet alapítani.
 • lakásépítési támogatással érintett lakásban életvitelszerűen kell tartózkodni.

Lakásépítési támogatás folyósítása

 • Új lakás építése esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan és a lakásépítési támogatás utolsó részletét a használatbavételi engedély kiadását követően történik a folyósítás.
 • Új lakás vásárlása esetén egy összegben történik a folyósítás.
 • Amennyiben az építtető igénylő vagy támogatott személy a lakásépítési támogatással kapcsolatos ügyintézéssel mást (a nevében és helyette eljáró személyt) hatalmaz meg, úgy a támogatás folyósítása csak a használatbavételi engedély bemutatását követően, egy összegben történhet.

A támogatás folyósításának általános feltételei

 • A támogatási szerződés banki szerződésbe történő foglalása;
 • Az ingatlan-nyilvántartásban a Magyar Állam javára szóló jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom legalább széljegyként történő feltüntetése;
 • A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a lakásépítési támogatáson és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás építésére már felhasználta;
 • Ha az igénylő a lakáscélját a saját erőn és a lakásépítési támogatáson felül hitelintézeti kölcsön igénybevételével valósítja meg és a lakásépítési támogatást és a hitelintézeti kölcsönt két különböző hitelintézettől igényli, úgy az igénylő a lakásépítési támogatást nyújtó hitelintézetnek bemutatja a kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiadott hitelígérvényt.
 • A hitelintézet új lakás építése esetén a lakásépítési támogatás készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a helyszínen ellenőrzi a készültségi fok feltételeinek teljesítését;
 • Új lakás vásárlása esetén legkésőbb a támogatás folyósításáig az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételárról a saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított - a telekárat és a lakás árát külön feltüntetve tartalmazó - számlák bemutatása;
 • Új lakás építése esetén legkésőbb az utolsó részfolyósításig a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról, a támogatott személy saját nevére kiállított számlák bemutatása, mely bontott anyagok felhasználása esetén az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője írásos nyilatkozata alapján a számlával igazolandó bekerülési költség 20%-val csökkenthető. Új lakás építése esetén használatbavételi engedélyt megszerzését követően be kell mutatni a felépült ingatlan tényleges energetikai minősítését.

A támogatás visszafizetése:

 • A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek esetén 8 év.
 • A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt új lakás építésénél a használatbavételi engedély kiadásának napjától, új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjából kell számítani.
 • Amennyiben a fiatal házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybevett támogatás összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó lakásépítési támogatás összegével, vagy ha a meglévő gyermekek száma a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában kettőnél kevesebb, akkor az igénybe vett lakásépítési támogatás teljes összegét az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301.§ (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni.
 • Ha a lakásépítési támogatás igénybevételének alapját képező építési munkák a szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb öt éven belül vagy az ezt indokolt esetben – amennyiben az építtető támogatott személy az építésügyi hatósági engedély hatályossága meghosszabbítását a hitelintézet részére igazolja – legfeljebb egy évvel meghosszabbított határidőig nem készülnek el, az építtető támogatott személy az építési szándékától eláll, vagy a használatbavételi engedély megszerzése előtt a szerződés teljesítése már az építtető támogatott személynek felróható okból hiúsul meg, a lakásépítési támogatás nyújtásáról szóló szerződés alapján a lakásépítési támogatást a folyósító hitelintézet visszavonja, és az igénybevevő a már folyósított támogatást az igénybevétel napjától esedékes, a Ptk. 232.§ (3) bekezdése szerint számított kamatokkal együtt köteles a hitelintézeten keresztül visszafizetni. Amennyiben a támogatott személy visszafizetési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a hitelintézet tájékoztatja erről a
 • Kincstárat és megküldi az ügy iratait.
 • Lakás építése esetén, ha
 • a felépült lakás energetikai minősítési osztálya nem éri el a támogatási kérelem beadásakor nyilatkozatban vállalt energetikai minősítési osztályt, akkor a támogatott személy csak az energiatanúsítványban szereplő energetikai minősítési osztály szerinti lakásépítési támogatásra jogosult.
 • a felépült lakás energiatanúsítványában szereplő energetikai minősítési osztály nem éri el a „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb energetikai minősítési osztályt, akkor a támogatott személy támogatásra nem jogosult.
 • a felépült lakás energetikai minősítési osztálya kedvezőbb a nyilatkozatban vállalt energetikai minősítési osztálynál, akkor a támogatott személy az energiatanúsítványban szereplő energetikai minősítési osztály szerinti lakásépítési támogatásra jogosult.
 • az első két esetben, ha eléri a „B” energetikai minősítési osztályt a nyilatkozott várható és a tényleges energetikai minősítési osztály szerint járó támogatás különbözetét, illetve ha nem éri el a „B” energetikai minősítési osztályt, a már folyósított támogatás teljes összegét a támogatott személy köteles a hitelintézeten keresztül visszafizetni az igénybevétel napjától esedékes, a Ptk. 232.§ (3) bekezdése szerint számított kamatokkal együtt - a használatbavételi engedély kiadásától számított 30 napon belül. Amennyiben a támogatott személy visszafizetési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a hitelintézet tájékoztatja erről a Kincstárat és megküldi az ügy iratait.

Egyszeri és a folyósítást követően, illetve rendszeresen felmerülő költségek:

 • A díjak jelen tájékoztató készítésének időpontjában érvényes feltételek szerint, 1 millió Ft, lakásépítési támogatásra (a továbbiakban: tipikus fogyasztó) kerültek feltüntetésre. A díj mértéke a támogatás összegétől függően eltérő lehet.
 • A díjak mértékét a bank jogosult megváltoztatni.
 • További részletes információkat a mindenkor hatályos „Az FHB Jelzálogbank Nyrt. hivatalos tájékoztatója az állami kamattámogatással nyújtott lakossági jelzáloghitelek és birtokfejlesztési hitelek esetén alkalmazott kondíciókról” elnevezésű Hirdetmény tartalmazza.
 • Azon feltételek, illetőleg körülmények részletes meghatározása, amelyek esetében a díjak és költségek megváltoztathatók, az FHB Jelzálogbank Nyrt. mindenkor hatályos Üzletszabályzatában található.

A támogatási kérelem benyújtásakor felmerülő költségek, melyek megfizetése nem függ a bírálat eredményétől:

 • Bírálati díj: A támogatási kérelem beadásakor kell megfizetni, amennyiben a támogatási kérelem beadásakor lakáscélú kölcsön igénylése nem történik. Mértékét a mindenkor hatályos „Az FHB Jelzálogbank Nyrt. hivatalos tájékoztatója az állami kamattámogatással nyújtott lakossági jelzáloghitelek és birtokfejlesztési hitelek esetén alkalmazott kondíciókról” elnevezésű Hirdetmény tartalmazza. Mértéke jelen tájékoztató készítésének időpontjában: a támogatás összegének 1,5 %-a, de legfeljebb 30 000 Ft. Tipikus fogyasztó esetén mértéke a tájékoztató készítésének időpontjában 15 000 Ft.
 • Helyszíni szemle díja (ingatlan felülvizsgálati díj), melynek mértékét a mindenkor hatályos „Az FHB Jelzálogbank Nyrt. hivatalos tájékoztatója az állami kamattámogatással nyújtott lakossági jelzáloghitelek és birtokfejlesztési hitelek esetén alkalmazott kondíciókról” elnevezésű Hirdetmény tartalmazza, mértéke jelen tájékoztató készítésének időpontjában: 17 500 Ft/alkalom/ingatlan.

Egyéb a folyósítást követően, illetve rendszeresen felmerülő költségek:

 • Helyszíni szemle díja (ingatlan felülvizsgálati díj) a készültségi fok meghatározásához részfolyósítás esetén, melynek mértékét a mindenkor hatályos „Az FHB Jelzálogbank Nyrt. hivatalos tájékoztatója az állami kamattámogatással nyújtott lakossági jelzáloghitelek és birtokfejlesztési hitelek esetén alkalmazott kondíciókról” című hirdetmény tartalmazza, mértéke a tájékoztató készítésének időpontjában: 17 500 Ft/alkalom/ingatlan.

A támogatás benyújtása:

 • A támogatási kérelmet és mellékleteit támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes FHB Bank Zrt. fiókjához kell benyújtani.
 • A lakásépítési támogatást lakás vásárlása esetén a lakásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos jogvesztő határidőn belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt lehet igényelni.