Prev Next

Bérkalkulátor

A+ A A-

Közmunkaprogram bérkalkulátor 2014-a közmunkaprogram miatt jók a foglalkoztatottsági adatok

Közmunkaprogram bérkalkulátor 2014-a közmunkaprogram miatt jók a foglalkoztatottsági adatok

Kedvezőnek tartják a munkaerő-piaci adatokat az MTI által megkérdezett elemzők, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a foglalkoztatás növekedése nagymértékben a közmunkaprogramok felfutásának eredménye. Az NGM szerint a kormány gazdaságpolitikájának sikere, hogy a foglalkoztatottak létszáma "történelmi csúcsra" nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén július-szeptemberben 3 millió 990 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 54 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, ez 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. Az idén a harmadik negyedévben 434 ezer volt a munkanélküliek létszáma, 24 ezerrel csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal 9,8 százalékra mérséklődött.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a foglalkoztatottak teljes létszáma újabb "történelmi csúcspontot" ért el 3 millió 990 ezer fővel. Kiemelték: a romló foglalkoztatási trend már 2010 második felében megfordult, azóta folyamatos növekedés figyelhető meg a foglalkoztatás alakulásában. A kormányzat rendelkezéseinek köszönhetően - mint a munkahelyvédelmi akcióterv vagy az első munkahely garancia - a munkanélküliség folyamatosan csökken és a foglalkoztatottság fokozatosan bővül.

A kormány intézkedéseinek eredményeként a magyar gazdaság növekedési pályára lépett, ami megalapozza azt a várakozást, hogy a munkahelyteremtés üteme tovább gyorsulhat és az eddiginél dinamikusabb foglalkoztatás-bővülés valószínűsíthető a közeljövőben - írta az NGM.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője elmondta: a várakozásuknak megfelelően négyéves mélypontra, 9,8 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az előző negyedévben mért 9,9 százalékról. A foglalkoztatottak száma 54 ezerrel nőtt egy év alatt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. 

Hozzátette, a foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása. Az aktívak száma egy év alatt 30,6 ezerrel bővült, ezt a növekedését az elemző szerint a nyugdíjba vonulás és a segélyezés szigorúbb feltételei, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése. 

Suppan Gergely úgy vélte, hogy az őszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra emelkedhet a munkanélküliségi ráta, de akár tartósan 10 százalék alatt tarthatja azt a kormánynak a téli hónapokra vonatkozó terve, hogy a közfoglalkoztatottak számát 200 ezer fővel növeli. Ezzel együtt a foglalkoztatottak száma tartósan átlépheti a 4 millió főt, ellensúlyozva a szezonális hatásokat. A fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év hátralevő részében javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is - tette hozzá.

Az elemző az idén a tavalyinál kisebb, 10,6 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, ami jövőre 10,4 százalékra csökkenhet. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása esetén a jövő év közepétől a foglalkoztatottak száma meghaladhatja a 4 millió főt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat. 

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. makrogazdasági elemzője szerint is egyértelműen pozitív folyamat rajzolódik ki a kedden közölt adatokból, a munkanélküliségi ráta 2009 eleje óta nem volt ennyire alacsony szinten, a javulás minden tekintetben folytatódik. Némileg árnyalja a képet, hogy a statisztikában a közfoglalkoztatás szerepe nem látszik, de ennek komoly szerepe van a foglalkoztatás növekedésében, és a versenyszférában egyelőre nem nő a foglakoztatás - tette hozzá. Ugyancsak kitért arra, hogy a következő hónapokban is kedvezően alakulhat a foglalkoztatottság a már bejelentett téli közfoglalkoztatás bővítése miatt. Az elemző szerint idén a szezonális hatások miatt kevéssel 10 százalék fölött alakulhat az átlagos munkanélküliség.