Prev Next

Bérkalkulátor

A+ A A-

Bérkalkulátor 2014

Bérkalkulátor 2014-Bruttó és nettó bér kiszámitása

Bérkalkulátor 2014


 
Bruttó havi munkabér (Ft)
Eltartottak (gyermekek) száma *
 
Ebből kedvezményezett eltartottak száma **
 
Gyermekét/gyermekeit egyedül neveli
 
Alábbiak nem befolyásolják a nettó bért:
 
Munkavállaló ***
 
Teljes / részmunkaidős foglalkoztatás
 
 

* Eltartottak száma: ebbe beleértve a 18 év feletti, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező, akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vagy főiskolai/egyetemi képzésben első képesítését/oklevelét szerző diák is.

** Kedvezményezett eltartott gyermekek: a családi pótlékra-, rokkantsági járadékra jogosult / jogosító gyermekek; a magzat (a fogantatás 91. napjától).

*** Munkavállalót érintő kedvezmények: A munkahelyvédelmi akcióterv keretében a 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalókra; a 25 és 54 év közötti szakképzetlen munkavállalókra; a tartósan állást kereső munkavállalóra; a gyes, gyed, gyet folyósítását követően visszatérő munkavállalókra; szabad vállalkozási zónákban foglalkoztatott új munkavállalókra; valamint a kutatóként foglalkoztatottakra az első 2 vagy 3 évben a munkáltató kedvezményeket vehet igénybe. Így csökkenhető a teljes munkáltatói költség.

Bérkompenzáció:
Bérkompenzációt vagy a munkahelyvédelmi akcióterv fenti kedvezményeit válassza a munkáltató?
Előbbit akkor választhatja, ha megfelel a bérkompenzáció feltételeinek; vagyis minden alkalmazottjánál végrehajtotta az elvárt béremelést, a vállalkozás alkalmazotti létszáma pedig nem csökken. Csak igen alacsony bérért foglalkoztatott 25 év alatti, 55 év feletti, vagy 25 és 54 év közötti szakképzetlen munkavállaló esetében érdemes a bérkompenzációt választania a munkaadónak.

Pedagógus életpályamodell 2014/2015

Pedagógus életpályamodell 
Néhány héten belül eldől, hogy indulhat-e a pedagógus-életpályamodell szeptembertől – a köznevelési államtitkár szerint. Hoffmann Rózsa a távirati irodának adott tanévzáró interjújában azt 
mondta: egyre nagyobb esélyt lát a 40 százalékos béremelést hozó új 
modell elindítására. Hoffmann Rózsa arról is beszélt, hogy nem terveznek
 elbocsátásokat, de az iskolarendszernek igazodnia kell a csökkenő 
gyermeklétszámhoz. Az államtitkár szerint néhány héten belül meglesznek 
az adatok, hogy országosan hány pedagógusra van szükség.


 

Soha nem volt még ilyen közel a tanári életpályamodell

Soha nem álltunk még ilyen közel a pedagógus-életpályamodell bevezetéséhez – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepi köszöntőjében Budapesten.

A miniszter célnak nevezte, hogy növekedjen a presztízse annak a hivatásnak, amely a jövő nemzedékeivel foglalkozik, illetve kiszámítható életpályája legyen mindenkinek, aki az állam szolgálatában áll, így az óvodapedagógusoknak, az általános és középiskolai tanároknak, az egyetemi tanároknak és a közigazgatásban dolgozóknak is. Hangsúlyozta: ezt az életpályát a biztonságnak, az igazságosságnak és a méltányosságnak kell jellemeznie.

Szólt arról, hogy a nagy ellátórendszerek átalakítása számos érdeksérelemmel jár, de a lényeg az, hogy minél több diák tudjon nagyobb eséllyel elindulni az életben, kevesebb legyen az iskolaelhagyó tanuló és a diplomás munkanélküli, valamint többen legyenek, akik visszatérnek az országba, mert tudják, hogy „itt van rájuk szükség”.

Közmunkaprogram bérkalkulátor 2014-a közmunkaprogram miatt jók a foglalkoztatottsági adatok

Közmunkaprogram bérkalkulátor 2014-a közmunkaprogram miatt jók a foglalkoztatottsági adatok

Kedvezőnek tartják a munkaerő-piaci adatokat az MTI által megkérdezett elemzők, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a foglalkoztatás növekedése nagymértékben a közmunkaprogramok felfutásának eredménye. Az NGM szerint a kormány gazdaságpolitikájának sikere, hogy a foglalkoztatottak létszáma "történelmi csúcsra" nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén július-szeptemberben 3 millió 990 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 54 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, ez 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. Az idén a harmadik negyedévben 434 ezer volt a munkanélküliek létszáma, 24 ezerrel csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal 9,8 százalékra mérséklődött.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a foglalkoztatottak teljes létszáma újabb "történelmi csúcspontot" ért el 3 millió 990 ezer fővel. Kiemelték: a romló foglalkoztatási trend már 2010 második felében megfordult, azóta folyamatos növekedés figyelhető meg a foglalkoztatás alakulásában. A kormányzat rendelkezéseinek köszönhetően - mint a munkahelyvédelmi akcióterv vagy az első munkahely garancia - a munkanélküliség folyamatosan csökken és a foglalkoztatottság fokozatosan bővül.

A kormány intézkedéseinek eredményeként a magyar gazdaság növekedési pályára lépett, ami megalapozza azt a várakozást, hogy a munkahelyteremtés üteme tovább gyorsulhat és az eddiginél dinamikusabb foglalkoztatás-bővülés valószínűsíthető a közeljövőben - írta az NGM.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője elmondta: a várakozásuknak megfelelően négyéves mélypontra, 9,8 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az előző negyedévben mért 9,9 százalékról. A foglalkoztatottak száma 54 ezerrel nőtt egy év alatt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. 

Hozzátette, a foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása. Az aktívak száma egy év alatt 30,6 ezerrel bővült, ezt a növekedését az elemző szerint a nyugdíjba vonulás és a segélyezés szigorúbb feltételei, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése. 

Suppan Gergely úgy vélte, hogy az őszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra emelkedhet a munkanélküliségi ráta, de akár tartósan 10 százalék alatt tarthatja azt a kormánynak a téli hónapokra vonatkozó terve, hogy a közfoglalkoztatottak számát 200 ezer fővel növeli. Ezzel együtt a foglalkoztatottak száma tartósan átlépheti a 4 millió főt, ellensúlyozva a szezonális hatásokat. A fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év hátralevő részében javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is - tette hozzá.

Az elemző az idén a tavalyinál kisebb, 10,6 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, ami jövőre 10,4 százalékra csökkenhet. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása esetén a jövő év közepétől a foglalkoztatottak száma meghaladhatja a 4 millió főt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat. 

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. makrogazdasági elemzője szerint is egyértelműen pozitív folyamat rajzolódik ki a kedden közölt adatokból, a munkanélküliségi ráta 2009 eleje óta nem volt ennyire alacsony szinten, a javulás minden tekintetben folytatódik. Némileg árnyalja a képet, hogy a statisztikában a közfoglalkoztatás szerepe nem látszik, de ennek komoly szerepe van a foglalkoztatás növekedésében, és a versenyszférában egyelőre nem nő a foglakoztatás - tette hozzá. Ugyancsak kitért arra, hogy a következő hónapokban is kedvezően alakulhat a foglalkoztatottság a már bejelentett téli közfoglalkoztatás bővítése miatt. Az elemző szerint idén a szezonális hatások miatt kevéssel 10 százalék fölött alakulhat az átlagos munkanélküliség.